Acte pentru schimbare si preschimbare permis de conducere

Acte pentru schimbare si preschimbare permis de conducere

Permisul auto este un act la fel de important cum sunt cartea de identitate ori cardul bancar si, ca si acestea, are o perioada determinata de valabilitate. De aceea trebuie sa va asigurati ca circulati pe sosele cu un permis de conducere care este valabil. Pot aparea situatii in care, desi carnetul auto este valabil, a intervenit schimbarea de nume si atunci trebuie, neintarziat, sa il preschimbati.

Iata ce aveti de facut si de ce acte aveti nevoie, in functie de situatia in care va aflati.

Acte pentru eliberarea permisului expirat

Puteti incepe demersurile pentru inlocuirea permisului cu doua luni inainte de expirare. Atentie, puteti cere eliberarea permisului auto cu o noua valabilitate administrativa dupa ce faceti vizita medicala.

Documente necesare :

 • cerere – se editeaza informatic, la ghiseu, iar titularul trebuie sa o semneze si sa completeze informatiile privind examenul medical si dovada achitarii taxei pentru eliberarea permisului auto.
 • actul de identitate – daca e cetatean roman, titularul va prezenta actul de identitate (original+copie) pentru a dovedi ca are resedinta sau domiciliul in Romania.
 • carte de rezidenta, permis de sedere, certificat de inregistrare insotit de pasaport, pasaport diplomatic sau de serviciu (original+copie) in cazul cetatenilor straini.
 • dovada achitarii taxei de eliberare – 68 de lei. Contravaloarea permisului auto se poate achita in numerar la ghiseu, cand depuneti documentele.
 • permisul de conducere, in original. Daca l-ati pierdut, v-a fost furat sau retinut intr-un stat din Uniunea Europeana, veti mentiona acest fapt in cerere, bifand casuta corespunzatoare.
 • certificatul medical emis de o unitate medicala autorizata, prin care sunteti declarat apt sa conduceti autovehiculele din categoria pentru care solicitati permis.

Daca permisul v-a fost anulat din cauza unei condamnari pentru o infractiune care a fost dezincriminata, pe langa documentele acestea, va trebui sa prezentati si hotararea de dezincriminare.

Acte pentru preschimbarea permisului strain cu unul romanesc

Daca va preschimbati carnetul de conducere strain cu unul similar romanesc, veti avea nevoie de urmatoarele acte pentru intocmirea dosarului:

 • cerere
 • permisul auto national eliberat de autoritatile straine, mentionate in Anexa 1 la Ordinul Ministrului administratiei si internelor nr.163/2011. Trebuie sa prezentati permisul in original, nu se accepta copii. Daca permisul a fost emis de autoritatile statelor mentionate la articolul 2, aliniat 1, litera b si c, din Ordinul Ministrului administratiei si internelor nr.163/2011, trebuie sa aveti si sa depuneti si traducerea legalizata in limba romana.
 • documentul care dovedeste pierderea, furtul sau lipsa justificata a permisului de conducere in cazul in care a fost emis in cazul in care a fost emis de autoritatile din statele enumerate la articolul 2, aliniatul 1, litera a, din acelasi ordin al ministrului. Daca nu aveti documentul in limba romana, trebuie sa atasati traducerea legalizata.
 • documentul de identitate in original+copie.
 • cetatenii straini vor prezenta pasaportul si certificatul de inregistrare, permisul de sedere sau cartea de rezidenta in Romania.
 • cetatenii romani trebuie sa prezinte cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate.
 • fisa medicala, obligatoriu in original, prin care solicitantul este declarat apt sa conduca autovehicule din respectiva categorie. Se accepta doar fisa medicala emisa de unitati medicale autorizate.
 • dovada achitarii contravalorii permisului auto. Suma este de 68 de lei si trebuie achitata la sucursalele CEC sau la trezorerie.

Statele ale caror permise se preschimba cu documente similare romanesti sunt mentionate in anexele la Ordinul ministrului administratiei si internelor nr.163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale emise de autoritatile altor state cu documente similare romanesti.

In cazul in care e vorba despre carnete de conducere eliberate de Israel, Republica Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite si de statele din anexa 3 la ordin, care nu certifica autenticitatea permisului auto ori le conditioneaza de plata unei taxe, preschimbarea se va face in baza certificarii obtinute de catre detinatorul permisului de la autoritatea respectiva. Documentul trebuie sa fie insotit de  traducerea legalizata in limba romana.

Pentru preschimbarea permiselor eliberate de autoritatile din Republica Moldova, solicitantilor li se recomanda ca, pentru celeritate, sa se adreseze Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, de la care vor primi adeverinta care sa certifice ca permisul depus pentru schimbare e autentic si valabil.

Acte necesare pentru eliberare permis pierdut, furat, deteriorat sau la schimbare de nume

 • cerere – se editeaza informatic la ghiseu si va trebui sa o semnati si sa completati informatiile legate de lipsa carnetului de conducere si dovada ca ati platit contravaloarea duplicatului. Puteti solicita emiterea duplicatului prin e-mail sau prin corespondenta, caz in care trebuie sa activati butonul “descarca”.
 • actul de identitate al titularului, daca solicitantul e cetatean roman. Actul trebuie sa fie prezentat in original+copie si sa ateste domiciliul sau resedinta in Romania.
 • in cazul cetatenilor straini, sunt necesare cartea de rezidenta, permisul de sedere, certificatul de inregistrare insotit de pasaport, pasaport diplomatic/de serviciu.
 • dovada achitarii permisului auto – 68 de lei, pe care ii puteti achita la ghiseu, cand depuneti documentele.
 • permisul de conducere trebuie depus in situatia in care doriti preschimbarea pentru ca e deteriorat sau pentru ca v-ati schimbat numele.

Daca ati pierdut sau vi s-a retinut permisul intr-un stat UE ori v-a fost furat, mentionati acest lucru pe cerere, prin bifarea casutelor corespunzatoare.

Daca permisul a fost emis ulterior datei de 1 ianuarie, 2009, cererea de preschimbare poate fi trimisa prin corespondenta la adresa postala sau pe adresa electronica a Serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, de pe raza judetului. Impreuna cu cererea, trebuie sa atasati si toate celelalte documente scanate. Documentul se ridica personal de la sediul serviciului, iar pentru a-l primi trebuie sa prezentati si sa predati toate documentele in original.

Vestea buna este ca site-ul oficial DRPCIV permite programari online pentru preschimbare permis sau inmatricularea unui autovehicul. Aveti link direct aici pentru programari preschimbare permis.

Acte necesare pentru eliberarea permisului de catre romanii aflati temporar in strainatate

Romanii care au resedinta sau domiciliul in Romania, dar se afla temporar in strainatate, pot depune cererea de preschimbare a carnetului de conducere prin mandatar, imputernicit prin procura speciala autentificata la ambasada sau consulat.

Si autoritatile straine pot autentifica documentul, dar in acest caz trebuie sa fie supralegalizate, conform legii, sau sa aiba apostila, conform Conventiei de la Haga.

Ce acte trebuie sa inainteze mandatarul :

 • cerere de eliberare a permisului de conducere, tehnoredactata sau completata citet, cu majuscule, semnata de titular in fata functionarului consular, care va semna si va pune stampila, pentru a certifica acest lucru.
 • 2 fotografii recente, color, ale titularului, in format 35 x 38,5 mm. Fotografiile se aplica pe cerere, in coltul din dreapta sus, si se certifica prin timbrul sec al ambasadei sau consulatului.
 • dovada ca s-a platit contravalorea permisului – 68 de lei. Suma poate fi platita la ghiseu, in numerar, cand se depun documentele.
 • permisul de conducere, atunci cand titularul il detine. Daca l-a pierdut sau i-a fost furat, titularul mentioneaza acest lucru in cerere.
 • pentru cetatenii romani, copia actului de identitate al titularului, din care reiese ca are resedinta sau domiciliul in Romania.
 • pentru cetatenii straini, copie dupa cartea de rezidenta, permisul de sedere, certificatul de inregistrare insotit de copie dupa pasaport, copie pasaport diplomatic/de serviciu.
 • certificatul medical emis de o unitate medicala autorizata, care sa ateste ca titularul este apt medical sa conduca autovehiculele din respectiva categorie. Certificatul medical trebuie supralegalizat sau apostilat conform Conventiei de la Haga. Certificatul medical in original este depus la Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor impreuna cu traducerea legalizata de functionarul consular, numai in cazul in care solicitarea e pentru un permis cu o noua valabilitate.

Persoanele care locuiesc temporar in Republica Moldova nu e nevoie sa supralegalizeze documentul.

 • procura speciala si actul de identitate al mandatarului, original+copie.

Cerinte privind fotografiile:

 1. Asigurati-va ca trimiteti fotografii de data recenta, care reprezinta fizionomia actuala a titularului.
 2. Fotografiile trebuie realizate din fata, pe fond alb, pentru a se identifica in mod clar conturul capului.
 3. Titularul nu are voie sa aiba ochii inchisi sau capul acoperit; expresia fetei trebuie sa fie neutra.
 4. Daca, din motive religioase, titularul are capul acoperit, fata trebuie sa fie vizibila complet, fara umbre, de la baza barbiei pana la frunte.
 5. Cei ce poarta ochelari nu trebuie sa isi faca fotografia cu lentile colorate; in plus, ochelarii nu trebuie sa reflecte lumina, sa nu creeze umbre, iar lentilele si ramele nu trebuie sa ascunda nicio portiune a ochilor.
Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)