Modificari in Codul Rutier 2022 pe care toti soferii trebuie sa le cunoasca

Modificari in Codul Rutier 2022 pe care toti soferii trebuie sa le cunoasca

La 1 februarie 2022, au intrat in vigoare noi reguli privind Codul Rutier, in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice. Masurile fac referire la “mecanismele de sanctionare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora”, conform Ministerului Afacerilor Interne.

Aceeasi Ordonanta de Urgenta aduce clarificari si in ceea ce priveste “definirea comportamentului agresiv, sanctionarea circulatiei nejustificate a autovehiculelor pe banda de urgenta a autostrazilor si trecerea intr-o clasa superioara de contraventii nerespectarii regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depasire”, potrivit aceleiasi surse.

Ce modificari a adus O.G. privind Codul rutier 2022?

Comportamentul agresiv in trafic se pedepseste cu amenzi a caror valoare se situeaza intre 580 si 725 de lei, dar si cu suspendarea permisului pentru 30 de zile, potrivit noutatilor pe care le-a adus O.G. referitor la circulatia pe drumurile publice. In cazul in care comportamentul rutier duce la provocarea unui accident, amenda depaseste valoarea de 1.000 de lei si perioada de suspendare a permisului de conducere se dubleaza (60 de zile).

Soferii care circula fara un motiv bine intemeiat pe banda de urgenta a unei autostrazi pot fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei, riscand suspendarea permisului pentru 90 de zile.

In cazul soferilor care intorc pe contrasens sau circula pe contrasens, permisul este ridicat pentru 120 de zile. Perioada de suspendare a permisului pentru cei incalca regulile pentru trecerea la nivel cu calea ferata este de 90-120 de zile.

O alta categorie de soferi care vor fi grav sanctionati sunt cei care fac depasiri nepermise si in cazul carora amenzile sunt de peste 1.000 lei, insotite de suspendarea permisului pentru 60 de zile.

Daca prin depasirea efectuata au provocat un accident, amenda ajunge la 2.900 de lei si perioada de suspendare a permisului creste la 90 de zile.
Neacordarea de prioritate este la randul sau pedepsita cu amenda de pana la 1.160 lei si suspendare a permisului de conducere pentru 60 de zile. Producerea unui accident in aceasta situatie si provocarea de pagube materiale in urma sa, atrag o amenda de pana la 2.900 de lei si suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Care sunt clasele de sanctiuni in noul Cod Rutier?

 • clasa I: 2/3 puncte-amenda
 • clasa a II-a: 4/5 puncte-amenda
 • clasa a III-a: 6-8 puncte-amenda
 • clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amenda
 • clasa a V-a (pentru PJ): 21-100 de puncte-amenda

Trebuie mentionat faptul ca punctul de amenda a ramas tot la valoarea de 145 de lei.

In ce situatii se mai poate suspenda permisul de conducere?

O serie de reguli noi ale codului rutier in temeiul O.G. aferente indica situatiile in care soferii auto risca sa li se suspende permisul de conducere:

 • folosirea franei de ajutor pentru a intoarce masina;
 • producerea unui derapaj controlat in mod intentionat;
 • accelerarea repetata a motorului doar pentru a ii deranja pe aflati in jur;
 • pornirea masinii de pe loc prin patinare excesiva (patinarea in gol a rotilor motoare);
 • reducerea brusca a vitezei in mod nejustificat;
 • utilizarea in mod repetat a semnalelor sonore sau luminoase pentru a obliga un alt participant la trafic sa elibereze banda de circulatie. Folosirea in mod abuziv a flash-urilor si incercarea de a sicana alti participanti la trafic este pedepsita, conform Codului Rutier 2022, cu amenzi intre 1.305 si 2.900 de lei;
 • conducerea mopedului/motocicletei pe o singura roata;
 • conducerea masinii cu spatele pentru a intimida soferii care se afla in spatele masinii;
 • nerespectarea unei distante suficiente fata de alta masina care se afla fie in fata, in spate sau in lateral, fara un motiv real si justificat. Soferii care fac acest lucru vor ramane fara permis 30 de zile si vor primi o amenda intre 580 si 725 lei. Daca acest comportament duce la provocarea unui accident, valoarea amenzii creste la 1.160 lei, iar perioada de suspendare a permisului la 60 de zile.

Ce alte comportamente mai sunt sanctionate in trafic?

Printre sanctiunile care ii vizeaza pe soferii agresivi se mai numara si:

 • producerea unui accident de circulatie din care au rezultat pagube materiale este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei, la care se adauga 60 de zile de suspendare a permisului;
 • nerespectarea regulilor de circulatie pe autostrada, dupa cum urmeaza:
 • circulatia/traversarea prin zone interzise de pe un sens al autostrazii pe celalalt, intoarcerea masinii sau mersul pe contrasens, pentru care permisul se suspenda vreme de 4 luni;
 • conducerea pe banda de urgenta fara un motiv bine intemeiat, care se pedepseste cu suspendarea permisului timp de 90 de zile si amenzi de pana la 2.900 lei;
 • incalcarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata, sanctionata cu suspendarea permisului de conducere timp de 90-120 de zile;
 • efectuarea unei manevre de depasire neregulamentare, pedepsita cu amenda intre 870 si 1.160 de lei, plus ridicarea permisului pentru 30-60 de zile;
 • producerea unui accident de circulatie fara victime, pedepsita cu amenda intre 1.305 lei si 2.900 lei, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 60-90 de zile;
 • neacordare de prioritate, pentru care soferii vor primi amenda intre 870 si 1.160 de lei;
 • nerespectarea limitei legale de viteza, soferii care depasesc cu peste 70 km/h limita respectiva fiind sanctionati cu suspendarea permisului pentru 120 de zile.

In ce situatii este prevazuta majorarea perioadei de suspendare a permisului?

Conform O.G. de modificare si completare a Codului Rutier, exista cateva situatii in care se prevede cresterea perioadei de suspendare a permisului de conducere. Este vorba despre circumstantele in care se produce un accident, fara victime, ca urmare a circulatiei pe sens opus, a conducerii sub influenta alcoolului sau a mersului pe autostrada.

De mentionat este si faptul ca noua O.G. prevede ca soferii cu permisul auto suspendat sa beneficieze de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile (dupa ce sustin sala).

Cand mai pot fi sanctionati soferii, potrivit O.G.?

Soferii al caror permis a fost emis de o autoritate straina si care au comis infractiuni rutiere pe teritoriul Romaniei nu au voie sa conduca pe drumurile din Romania.

Alta situatie in care soferul poate primi amenda de pana la 1.160 de lei, in conformitate cu noul Cod Rutier 2022, este aceea in care placutele de inmatriculare nu sunt lizibile, adica sunt greu de citit. Aceeasi sanctiune ii vizeaza si pe soferii care circula cu parbrizul murdar.

Nici soferii care isi imprumuta masinile nu scapa nepedepsiti daca cel care conduce masina savarseste o infractiune in timp ce merge cu masina respectiva, amenda fiind mai mare in acest caz. In plus, soferii nu vor putea nici sa plateasca amenda la jumatate in primele 15 zile.

Acestea sunt noutatile pe care orice sofer trebuie sa le cunoasca in 2022, an care a venit cu o serie de majorari in ceea ce priveste sanctiunile pentru unele infractiuni savarsite in trafic, in temeiul unei O.G. intrate in vigoare de la 1 februarie 2022.

Pentru o intelegere mai usoara a tuturor notiunilor, recomandam cartea Codul Rutier Mura in Gura!

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)