Pregatire examen auto pentru redobandirea permisului de conducere SUSPENDAT

Evalueaza ChestionareAuto.ro
Sustine ChestionareAuto.ro
Pasul 1

Legislatie Rutiera

Codul Rutier actualizat la zi, cu toate modificarile din anul 2024. Citeste toate capitolele din legislatie sau ia-o pe scurtatura!
Invata legislatia
Pasul 2

Indicatoare rutiere

Vezi care sunt toate semnele de circulatie pe care le intalnesti pe drum si citeste explicatia lor, sa stii ce ai de facut in fiecare caz.
Invata indicatoarele
Pasul 3

Mediu de invatare

Parcurgi toate intrebarile de la examen, pentru categoria ta, insa fara cronometru, astfel incat le poti analiza si le poti intelege.
Testeaza intrebarile
Pasul 4

Chestionare DGPCI

Cel mai important pas, ce trebuie inceput numai dupa parcurgerea primilor 3 pasi, cel de chestionare auto DGPCI, exact ca la examen.
Rezolva chestionare DGPCI
Suspendarea permisului se defineste ca fiind intreruperea dreptului de a mai conduce pentru o durata de timp limitata, cuprinsa intre 30 si 90 de zile.

Anularea permisului reprezinta acel proces de retragere a documentelor care permit sofarea unui vehicul, titularul ramanand fara permis de conducere. Pentru ca titularul sa poata conduce trebuie sa obtina permisul din nou.
In cazul in care din cauza unei manevre neatente, cum ar fi neacordarea de prioritate sau iesirea gresita din parcare, nerespectarea semnului de cedeaza trecerea si alte situatii similare, se inregistreaza un accident usor, permisul de conducere se suspenda. De asemenea, in cazul depistarii unei alcoolemii sub 0.8 mg/l, fara accident, permisul este suspendat.
In prima faza, desi accidentul este usor si nu s-a soldat cu avarii majore, plata amenzii si oferirea politei RCA proprietarului masinii avariate, nu rezolva in totalitate problema. Sunt anumiti pasi de urmat pentru a redobandi permisul de conducere.

Obligatiile soferului in cazul permisului suspendat
In primul rand este obligatorie sustinerea examenului pentru verificarea cunostiintelor legate de regulile de circulatie – mai exact testul pentru redobandire 13 din 15 mentionat in OUG 195/2002 articolul 106^1, alin. 1 si 2.

Testul poate fi sustinut la:
  • Politia rutiera unde se afla in evidenta titularul;
  • Politia rutiera pe raza careia s-a constatat contraventia.

Testul poate fi sustinut oricand, in fiecare saptamana si este gratuit. Ceea ce conteaza este faptul ca acest examen poate fi tinut doar in perioada in care permisul este suspendat. Examenul se programeaza dupa ce expira dovada de circulatie, care are valabilitatea de 15 zile, iar in cazul celor cu 0 zile dovada, cum se intampla in cazul celor cu alcoolemie, inca din prima zi de suspendare. Programarea se va face in unele dintre cele doua locuri anterior mentionate, cu cartea de identitate si dovada oferita de politie, intre orele 8 si 9.
Examenul tine 20 de minute, iar conducatorul auto trebuie sa raspunda corect la 13 intrebari din 15, pentru a-l trece, intrebari ce pot fi gasite in chestionare la categoria „redobandire permis”. Intrebarile au trei variante de raspuns, insa o singura varianta este cea corecta. Spre deosebire de examenul standard, aici nu se regasesc mai multe variante de raspuns.
Dovada care sustine dreptul de a conduce nu trebuie sa fie deteriorata, chiar daca termenul sau de valabilitate a expirat sau chiar si cand nu este specificat termenul de valabilitate pe ea, pentru ca in absenta acesteia examenul nu poate fi sustinut si permisul nu poate fi ridicat. Persoana in cauza va trebui sa obtina o noua dovada sau o declaratie de deteriorare sau pierdere de la un notar, iar costurile nu sunt tocmai mici.
Testul nu este unul dificil insa este recomandat ca persoana interesata sa invete si sa nu dea raspunsuri din experienta. Pentru o reusita sigura este important ca soferul sa faca chestionare si sa parcurga toti pasii de invatare.

Reducerea perioadei de suspendare
Perioada de suspendare poate fi redusa conform OUG 195/2002, Art 104 alin (1) si Art106. Aceasta perioada poate fi micsorata de la 60 sau 90 de zile, pana la 30 de zile, insa nu orice persoana poate sa beneficieze de reducerea termenului. De asemenea, reducerea nu se poate acorda din oficiu. Conducatorul auto trebuie sa faca o cerere tip si sa indeplineasca conditiile solicitate.
Conditiile pentru reducerea perioadei se suspendare conform OUG 195/2002 articolul 104 alin 2.
Pentru ca soferul sa beneficieze de reducere va trebui sa indeplineasca simultan doua conditii:
  • sa fie admis la examenul de verificare a cunostiintelor teoretice (testul 13 din 15);
  • sa detina permis de peste un an, mai exact sa nu fie incepator.


Pentru ce fapte se poate beneficia de reducerea suspendarii?
Perioada de suspendare poate fi redusa la 30 de zile doar in cazul in care titularul solicita acest lucru, pentru urmatoarele fapte:
  • nerespectarea prevederilor legale in ceea ce priveste prioritatea de trecere sau depasirea si trecerea pe culoarea rosie, fapte din cauza carora s-a produs un accident de circulatie cu un rezultat care a constat in avarierea vehiculului si pagube materiale – reducere de la 60 la 30 de zile;
  • nerespectarea interdictiei de circulatie pentru o anumita perioada de timp, pe un segment de drum – reducere de la 60 la 30 de zile;
  • nerespectarea regulilor impuse de lege, la intalnirea unei coloane oficiale sau intercalarea in coloana – reducere de la 60 la 30 de zile;
  • deplasarea pe sens opus, exceptie facand cazul in care manevra de depasire are loc regulamentar – reducere de la 60 la 30 de zile;
  • sofat sub influenta alcoolului, insa doar atunci cand fapta nu este infractiune – reducere de la 90 la 30 de zile;
  • in momentul in care fapta vatmanului sau soferului auto a fost considerata o infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumuri publice, iar procurorul a dispus clasarea cu conditiile prevazute de articolul 16 alin. 1 lit. b din anexa a II-a a Codului de procedura penala, cu renuntarea la urmarile si renuntarea la aplicare pedepsei sau amanarea aplicarii acesteia in cazul in care nu a fost utilizata obligatia din articolul 85 alin. 2, lit g din Codul penal – reducere de la 90 la 30 de zile.

Atunci cand permisul a fost suspendat pentru depasirea vitezei legale cu 50 km/h se adauga inca doua conditii pentru a obtine reducerea suspendarii:
  • viteza inregistrata nu trebuie sa fi fost mai mare cu 70 km/h fata de cea maxima admisa. Spre exemplu, atunci cand limita maxima este de 90, iar radarul a inregistrat 165 km/h nu se poate obtine suspendarea;
  • in cazul in care viteza a fost mai mare de 70 km/h, insa soferul nu a primit acest tip de contraventie de mai multe ori intr-un an, se poate obtine, de asemenea, reducerea perioadei de suspendare.

Situatiile in care nu se poate beneficia de reducerea suspendarii
Nu toate persoanele care au permisul suspendat pot sa reduca perioada suspendarii. In anumite situatii nu se poate aplica reducerea perioadei de suspendare:
  • atunci cand au fost acumulate 15 puncte de penalizate in 12 luni de la data suspendarii anterioare a dreptului de a conduce;
  • in cazul in care soferul a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat pagube materiale, in timp ce se afla sub influenta substantelor alcoolice;
  • atunci cand sanctiunea complementara a fost dispusa ca urmare a trecerii la nivel cu calea ferata cu barierele inchise sau in curs de inchidere si respectiv la semnalele cu lumina rosie si/sau sonore puse in functiune.

Sustinerea examenului de verificare a cunostiintelor legislatiei pentru reducerea perioadei de suspendare
Atunci cand a fost facuta o cerere de reducere a suspendarii examenul se da in primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in ultima zi. Examenul nu se da la alegere pe intreaga perioada.
Dupa ce a fost acceptata solicitarea pentru examinare, daca reducerea este de 30 de zile, conducatorul are nevoie de urmatoarele documente:
  • copie a dovezii de conducere pe ambele fete;
  • copie a cartii de identitate;
  • copie a procesului verbal;
  • copie cu dovada platii amenzii;
  • cerere tip pentru reducerea suspendarii.

Cu toate aceste copii conducatorul auto merge la ghiseu pentru a depune actele, urmand sa fie analizate si aprobate. In mod normal, analiza dureaza aproximativ o saptamana, insa poate dura chiar si o luna in anumite situatii si totul depinde de solicitarea sistemului. Rezultatul aprobarii se transmite online si este favorabil atunci cand conditiile sunt indeplinite.
Ultimul pas este ca la expirarea celor 30 de zile - daca permisul a fost suspendat pe 60 sau pe 90 de zile si a fost redusa aceasta perioada - soferul sa mearga la sediul Politiei, de unde, cu dovada ca poate conduce si cu cartea de identitate isi va ridica permisul. In aceasta faza dovada de conducere este preluata. Documentul nu trebuie aruncat pana la recuperarea permisului.
In momentul in care este redobandit permisul, in interval de doua luni de la aceasta data, in conformitate cu legislatia, daca se suspenda din nou se adauga inca 30 de zile la suspendare. Daca au fost din nou acumulate 15 puncte de penalizate in urmatoarele 12 luni din momentul in care expira ultima suspendare, reducerea nu mai este posibila.
Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (1 comentarii)

06-04-2021
DAN

Am sustinut astazi testarea 13/15 la IPJ Ilfov si in loc sa marchez cu X raspunsurile corecte la intrebari, le-am incercuit. Cand am predat formularul de evaluare la functionarul care facea evaluarea, ce sa vezi: desi aveam incercuite toate rasp.corecte (adica 15 din 15) formularul mi-a fost anulat pe motiv ca in loc de "X" am pus "O" pe raspunsuri. M-am reprogramat si maine ma duc sa dau testarea din nou. Nu mi se pare corect, dar nu am comentat prea mult ca la Politie este multa inflexibilitate.