Fisa medicala pentru eliberare si schimbare permis auto

Fisa medicala pentru eliberare si schimbare permis auto

A intrat in vigoare o noua lege, prin care se prelungeste la un an valabilitatea fisei medicale, de care avem nevoie pentru obtinerea sau preschimbarea permisului auto. Pana acum, fisa medicala nu putea fi folosita mai mult de sase luni.

In plus, apare un consult nou - pneumologie, dar numai pentru cei care vor permis auto pentru camioane de marfa sau pentru autobuze (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E).

Cand aveti nevoie de fisa medicala

Toti cei care doresc sa obtina permisul auto ori care trebuie sa-l schimbe pentru ca a expirat trebuie sa fie examinati medical si sa primeasca un certificat ca sunt apti pentru a conduce autovehicule. Pana acum, se considera ca examinarile medicale sunt valabile 6 luni. Potrivit noii legi, perioada de valabilitate a certificatului a fost dublata, deci analizele medicale sunt valabile un an. Fisa medicala poate fi folosita oriunde pe teritoriul Romaniei, indiferent de unde a fost eliberata.

Analizele necesare pentru a obtine fisa medicala auto

Sunt anumite centre medicale, autorizate de Directia de Sanatate Publica si de Politia Rutiera, care au dreptul sa elibereze aceste certificate. La unitatea de asistenta medicala la care v-ati decis sa mergeti,  trebuie sa va prezentati cu:

 • Buletin sau Carte de Identitate;
 • Fisa de scolarizare - necesara doar pentru obtinerea permisului auto;
 • Adeverinta de la medicul de familie ca solicitantul este apt sa conduca in cazul in care este in evidenta cu boli cronice sau parafa de la medicul de familie pe fisa pentru permis, la punctul corespunzator;
 • Diabeticii au nevoie o scrisoare medicala de la medicul diabetolog, care sa mentioneze diagnosticul, tratamentul si recomandare privind capacitatea pacientului de a conduce.
 • Ochelari de vedere, in cazul in care solicitantul poarta ochelari.

Analizele pentru intocmirea fisei medicale auto

Odata ajunsi in etapa examinarii ambulatorii, soferii ce urmareasc eliberarea permisului auto sau schimbarea acestuia vor trece pe la 6 cabinete specializate, conform legislatiei in vigoare :

 • Medicina interna;
 • Ortopedie si traumatologie;
 • Neurologie;
 • Psihiatrie;
 • Oftalmologie;
 • Otorinolaringologie

A fost introdus si consultul pneumologic, dar numai pentru candidatii la obtinerea/preschimbarea permisului auto pentru masini mari, categoriile : C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. Acest consult este necesar pentru depistarea apneei, boala a cailor respiratorii, simptomul cel mai cunoscut fiind sforaitul. Intrucat e posibil ca cei care sufera de apnee in forma medie sau severa sa nu se poata odihni bine noaptea, exista riscul somnolentei diurne si atipitului la volan sau scaderea atentiei in trafic.

In cazul in care solicitantul cere emiterea unui duplicat, pentru ca permisul de conducere a fost pierdut, furat, s-a deteriorat sau a intervenit o schimbare de nume, nu e necesara fisa medicala auto.

Cei care au permisul anulat sau suspendat pentru diverse abateri au nevoie si de avizul psihologic pe langa certificatul medical. Cei care doar si-l preschimba, nu trebuie sa arate dovada examinarii psihologice.

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (4 comentarii)

20-03-2024
Mariana

Informatii complete. Multumesc !


11-10-2022
Gabi

Utile si cuprinzatoare.


23-03-2022
Badiu Viorel

Informatii super OK


18-01-2022
Jean Paunescu.

Prelungirea valabilitatii fisei medicale pentru obtinerea permisului de conducere auto la 1 an ,este o masura EXCEPTIONALA ! Felicitari !