Modificari ale Codului Rutier in 2019

Modificari ale Codului Rutier in 2019

Incepand din 2019, legislatia rutiera aduce in atentia publicului larg noi aspecte. Unele dintre acestea pot lua soferii prin surprindere, intrucat multi dintre acestia nu s-ar fi gandit la astfel de masuri, in ciuda faptului ca ele pot fi considerate a fi "pertinente". In acelasi timp, exista reguli noi, care ar putea fi introduse in Codul Rutier si care ar putea lua soferii prin surprindere prin faptul ca sunt extrem de permisive.

Amenzi considerabile pentru conducatorii auto ce recurg la practici de personalizare a autoturismelor personale care le pot pune siguranta in pericol.

In prezent, soferii au obiceiul de a agata pe oglinda retrovizoare diferite elemente care simbolizeaza detalii importante din viata personala, detalii care le pot afecta vizibilitatea in timpul in care se afla in trafic. Este vorba fie despre odorizante, fie despre jucarii in miniatura, cruciulite sau diferite fotografii sau legitimatii. Mai mult, este dovedit faptul ca lipirea unor obiecte pe parbriz este o practica des intalnita in randul conducatorilor auto. Acestia aleg sa puna la vedere icoane, fotografii, afise ori reclame.

Potrivit unor noi reglementari, incepand din 2019, soferii vor fi obligati sa renunte la toate aceste practici, care ii pot pune in pericol in trafic, iar amenzile vehiculate pentru astfel de situatii sunt destul de piperate. Ele pot ajunge chiar si pana la 2.900 de lei, suma fiind insotita de o penalizare de 9-20 de puncte.

Punctul de amenda ramane la fel

In ceea ce priveste punctul de amenda, acesta nu a suferit modificari in 2019, in ciuda faptului ca salariile au crescut si conform normelor legislative in vigoare, punctul de amenda ar trebui sa reprezinte 10% in salariul minim brut pe economia. Cu toate acestea, s-a decis sa se pastreze valoarea punctului la 145 de lei si sa nu creasca la 208 lei.

Noi reguli in ceea ce priveste suspendarea permisului

Pana in momentul in care noi norme legislative au fost puse in vigoare, soferii carora le era suspendat permisul aveau obligatia de a-l depune in momentul in care din ziua in care erau sanctionati treceau 15 zile. Anul 2019 aduce cu sine modificari in aceasta privinta, intrucat conducatorii au posibilitatea de a-si depune permisul suspendat oricand doresc, singura conditie fiind ca acest lucru sa fie facut in termenul legal, adica cel de 15 zile. Perioada de suspendare incepe din momentul in care permisul este depus.

Noile norme legislative permit soferilor sa foloseasca dovada inlocuitoare o perioada mai scurta de timp, cu scopul ca acestia sa-si recupereze mai repede permisul de conducere.

Procesul verbal de constatare si cel de sanctionare a contraventiei au fost, de asemenea, supuse modificarilor legislative

Legiuitorii au decis sa acorde soferilor un termen de 15 zile in care sa poata realiza o plangere din momentul in care primesc comunicarea. Conducatorii auto trebuie sa fie insa atenti, pentru ca plangerea pentru contestarea contraventiei trebuie depusa doar la judecatoria in raza de actiune in care a fost inregistrata fapta. Atunci cand plangerea este inregistrata la judecatorie, executarea amenzii, impreuna cu sanctiunile complementare sunt suspendate.

Majorarea perioadei de suspendare a permisului in anumite situatii

Aceasta norma legislativa ii vizeaza strict pe cei ce conduc autovehicule, tramvaie, tractoare agricole ori vehicule forestiere. Pana recent, daca soferii savarseau alte contraventii in decurs de 6 luni din momentul restituirii permisului, perioada de suspendare se marea cu 30 de zile. Din momentul intrarii in vigoare a Noului Cod Rutier, insa perioada de dupa restituirea permisului trebuie sa fie una in care conducatorii sa nu savarseasca niciun tip de contraventie. In caz contrar, perioada de suspendare se mareste cu 2 luni.

Noul Cod Rutier, mai permisiv in privinta vitezei, dar mai drastic in privinta alcoolului

Noul Cod Rutier prevede faptul ca o concentratie de 0,2 g/l de alcool pur in sange este acceptata prin lege. Ceea ce depaseste insa aceasta valoare devine o situatie in care soferii sunt sanctionati. Daca pana acum, conducatorii auto erau sanctionati atunci cand valoarea de alcool pur in sange era cuprinsa intre 0,2 g/l si 0,8 g/l, acum limita superioara a scazut la 0,5 g/l.

Cat despre pedepse, ele sunt:

  • intre 21 si 50 de puncte amenda pentru cei care au o concentratie de alcool pur in sange de 0,2 ? 0,5 g/l, plus suspendarea permisului pentru o perioada de 180 de zile;
  • inchisoare intre 1-5 ani pentru cei care au in sange o valoare mai mare de 0,5 g/l de alcool pur sau amenda penala, in functie de considerentele pe care le au in vedere autoritatile.

In ceea ce priveste soferii care conduc cu viteza, acestia isi pot recupera permisul dupa o perioada de doar 40 de zile. Exceptie fac doar conducatorii auto care au permisul de mai putin de an. Inainte de modificarile aduse Noului Cod Rutier, soferii isi puteau recupera carnetul de conducere dupa trecerea a 3 luni din momentul sanctiunii.

De noua norma impusa prin Codul Rutier pot beneficia inclusiv soferii recidivisti, care nu se afla la prima abatere in ceea ce priveste sanctiunile pentru viteza in ultimii 3 ani, dar si conducatorii auto carora le-a mai fost suspendat permisul auto in ultimele 24 de luni.

Tot referitor la viteza, noul regulament rutier prevede sanctiuni considerabile pentru persoanele care circula cu o viteza net superioara celei legale, de 60 km/h, dar si pentru cei care provoaca accidente rutiere soldate cu pagube materiale ori raniri de oameni. In aceste situatii, amenzile incep de la 4.080 de lei si pot ajunge pana la 9.600 de lei, impreuna cu 51-120 de puncte de amenda.

Soferii trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:

  • atunci cand in urma accidentelor care sunt provocate de conducatorii auto rezulta pagube materiale, acestora li se poate suspenda permisul pentru o perioada de un an;
  • atunci cand in urma accidentelor provocate exista vatamari corporale, soferilor li se poate suspenda permisul pentru o perioada de 2 ani.
Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)