Modificari ale codului rutier ce vor intra in vigoare in iulie 2020

Modificari ale codului rutier ce vor intra in vigoare in iulie 2020

Incepand din luna iulie a anului curent, toti conducatorii auto trebuie sa cunoasca si sa respecte noile reglementari care vor intra in vigoare. Este vorba despre aspecte care vizeaza cu precadere persoanele care vor sa obtina permisul de conducere, dar si persoanele in varsta care, conform noilor reguli, vor trebui sa isi faca mai des controale medicale pentru a se putea bucura in continuare de sofat.

Candidatii pentru permisele auto, minimum 10 clase absolvite

Potrivit modificarilor aduse Codului Rutier, de pe 1 iulie 2020, toate persoanele care aspira sa obtina permisul de conducere trebuie sa fi absolvit cel putin 10 clase.

Persoanele varstnice, obligate sa faca mai des controale medicale

O alta schimbare din Codul Rutier vizeaza persoanele in varsta. Acestia vor trebui sa faca mai des controale medicale, daca isi doresc sa poata conduce in continuare pe drumurile din Romania. Mai mult, persoanele cardiace si persoanele care sufera de diabet vor obtine mai greu dreptul de a conduce un autoturism, intrucat regulile vor fi mult mai stricte in privinta lor.

Sanctiuni pentru cei care vorbesc la telefon atunci cand se afla la volan

Conducatorii auto mai trebuie sa stie si faptul ca dupa 1 iulie 2020 risca sa fie amendati daca sunt prinsi de autoritati ca vorbesc la telefon in timp ce conduc. Este vorba despre amenzi din clasa a III-a de contraventii (2 sau 3 puncte) si care sunt cuprinse din punct de vedere valoric intre 870 si 1160 de lei.

Daca utilizarea telefonului mobil a reprezentat una dintre cauzele pentru care soferii au incalcat si alte reguli de circulatie pe drumurile publice, atunci conducatorii auto risca amenzi si mai mari, dar si aplicarea unor contraventii de 4, 5 puncte, care pot fi insotite si de suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Obligativitatea soferilor de a avea o trusa medicala in masina, din nou in atentia autoritatilor

Un alt aspect de care conducatorii trebuie sa tina cont este acela ca, potrivit noului Cod Rutier trebuie neaparat sa dispuna in masina de o trusa medicala, pe langa cele doua triunghiuri reflectorizante si stingatorul de incendiu. De exemplu, trusele medicale trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • foarfeca cu varfurile boante si lama care taie de o grosime de cel putin 2 mm;
  • un dispozitiv intermediar pentru respiratie gura la gura, care sa aiba o valva unidirectionala sau un filtru;
  • cel putin 4 bucati de pansament rapid (plasturi);
  • rola de leucoplast;
  • cel putin 5 pachete a minimum 25 de bucati pentru comprese de tifon sterile;
  • fasa de tifon (cel putin 2 bucati pentru urmatoarele dimensiuni: 5cm X 4m si 10 cm x 4 m;
  • cel putin 2 bucati de bandaj nedeformabil;
  • cel putin 2 perechi de manusi de unica folosinta;
  • fasa elastica;
  • cel putin 2 bucati de pansament steril absorbant (dimensiuni diferite);
  • cel putin 6 ace de siguranta;
  • cel putin o folie de supravietuire izoterma de urmatoarele dimensiuni: 2,10 m x 1,60 m;
  • brosura cu instructiuni de prim ajutor, care sa fie autorizata de Ministerul Sanatatii Publice;
  • lista cu toate materialele din trusa medicala.

Potrivit Codului Rutier, soferii care conduc autoturisme ce nu sunt dotate cu o trusa medicala corespunzatoare, nu au triunghiuri reflectorizante si nici stingator de incendiu omologat risca sa li se aplice o contraventie si o sanctiune din clasa a II-a, care consta in 4 sau 5 puncte de penalizare si o amenda cuprinsa intre 420 si 525 de lei.

Soferii pot fi amendati chiar si atunci cand conduc autoturisme cu anvelope de iarna pe drumuri acoperite de zapada

Pe lista noutatilor introduse in Codul Rutier se afla si faptul ca soferii pot fi amendati in momentul in care conduc pe strazi acoperite de zapada, gheata sau polei atunci cand au anvelope de iarna. Mai exact, anvelopele de iarna uzate pot reprezenta un motiv de aplicare a unei amenzi de pana la 725 de lei. Toti producatorii de anvelope le-au prevazut cu martori de uzura, care sunt pozitionati intre blocurile profilului de pe anvelope si care au au o inaltime de 1,6 mm. Fiecare anvelopa este prevazuta cu cel putin 6 astfel de indicatori. Mai exact, limita de uzura este de 1,6 m, iar limita pentru minima siguranta este de cel putin 2 mm.

Biciclistii, vizati si ei de modificarile aduse Codului Rutier

Avand in vedere numarul din ce in ce mai mare de biciclisti care circula pe strazile din Romania, autoritatile au introdus in Codul Rutier si cateva reglementari importante, care ii vizeaza. Este vorba despre punctul 8 din articolul 101, alineatul 1, care, pana acum prevedea sanctiuni pentru biciclisti din clasa a III-a de amenzi privind, nerespectarea normelor de circulatie a bicicletelor si mopedelor.

In urma modificarilor aduse de autoritati acestui punct, biciclistii care circula pe strazile din Romania fara sa-si fi echipat corespunzator mijloacele de transport risca amenzi cuprinse intre 870 si 1.160 de lei, conform casei a III-a. Mai exact, biciclistii trebuie sa fie atenti ca atunci cand ies afara sa aiba toate semnalele luminoase necesare pentru a se plimba in siguranta si pentru a se face vizibili in trafic pentru ceilalti calatori.

Inca nu exista un cont unic de plata a amenzilor rutiere

In ciuda faptului ca inca de la inceputul anului 2019 a fost vehiculata ideea ca soferii si biciclistii vor avea la dispozitie un cont unic, pe care sa il poata folosi pentru plata amenzilor, acest lucru nu a fost inca introdus in mod oficial. De ce? Conform declaratiilor autoritatilor, contul nu a putut fi operationalizat, iar acest subiect inca se dezbate la un nivel inalt, pentru ca la un moment dat, soferii si biciclistii sa aiba acces la el, in vederea facilitarii procesului de plata a tuturor amenzilor.

In ce conditii pot autoritatile sa suspende un permis de conducere pentru 30 de zile?

Pe lista elementelor de care soferii mai trebuie sa stie se numara si conditiile in care permisul le poate fi suspendat pentru o perioada de 30 de zile:

  • neacordarea de prioritate pentru pietonii aflati pe sensul de deplasare a soferilor si a pietonilor care trec prin locurile special amenajate/semnalizate;
  • nerespectarea culorilor de la semafor;
  • neacordarea de prioritate pentru vehiculele care au acest drept;
  • depasirile neregulamentare;
  • depasirea celorlalte vehicule care asteapta la culoarea rosie a semaforului sau care asteapta la trecerile de cale ferata;
  • nerespectarea ordinelor date de politisti;
  • neprezentarea la unitatile de politie atunci cand s-au produs accidente cu pagube materiale.

In ce conditii pot autoritatile sa suspende un permis de conducere pentru 60 de zile?

Nu in ultimul rand, conducatorii auto trebuie sa stie si conditiile in care permisul le poate fi suspendat pentru o perioada de 60 de zile:

  • conducere sub influenta bauturilor alcoolice (numai atunci cand fapta nu reprezinta infractiune);
  • conducerea autoturismelor care au probleme la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
  • neoprirea regulamentara la trecerile de cale ferata atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in cursa de coborare si daca semnalele cu lumini rosii/sonore sunt active;
  • depasirea vitezei maxime admise pe un anumit drum cu mai mult de 50 km/h.

Pentru a putea circula in conditii optime, toti conducatorii auto trebuie sa fie in permanenta la curent cu noile modificari pe care autoritatile au capacitatea de a le aduce Codului Rutier. Este esential ca proprietarii de masini sa respecte toate normele in vigoare, atat pentru propria siguranta si sanatate, cat si pentru siguranta celorlalti participanti la trafic.

Mai mult, soferii trebuie sa fie constienti de sanctiunile si contraventiile care le pot fi aplicate si sa incerce, pe cat de mult posibil sa evite situatiile neplacute, pentru ca permisul sa nu le fie suspendat. Confortul personal depinde intr-o mare masura de respectarea legilor in vigoare si de responsabilitatea de care toti conducatorii auto dau dovada atunci cand se urca la volan si pornesc intr-o calatorie!

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)