Atenţie şoferi! Codului Rutier 2023 i s-au adus modificări importante începând cu data de 17 februarie

Atenţie şoferi! Codului Rutier 2023 i s-au adus modificări importante începând cu data de 17 februarie

Conduci o maşină sau te pregăteşti pentru obţinerea permisului auto? Indiferent de situaţie, fiecare viitor sau actual şofer din România trebuie să fie întotdeauna la curent cu ultimele modificări legislative, iar manualul de căpătâi al oricărui şofer este desigur Codul Rutier.

De-a lungul timpului, organele abilitate au introdus noi modificări sau au eliminat anumite chestiuni din Codul Rutier, totul cu scopul de a responsabiliza cât mai mult participanţii la trafic, de a crea cadrul legislativ potrivit pentru o circulaţie cât mai sigură şi clară pe drumurile publice, fără accidente cu pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Anul acesta un set nou de modificări intră în vigoare pentru Codul Rutier. Modificările au fost prinse în Hotărârea de Guvern NR 130 din 15 februarie, publicate în Monitorul Oficial, devenind astfel valabile pentru toţi şoferii şi participanţii la trafic. Cursanţii care se pregătesc pentru examenul de obţinere a permisului auto pot găsi deja chestionare auto drpciv actualizate pe chestionareauto.ro.

Cele mai importante modificări aduse Codului Rutier 2023, 14 februarie

Toate schimbările sunt importante, iar şoferii ar trebui să le cunoască pe toate, însă după publicarea modificărilor în Monitorul Oficial, cele mai discutate puncte au fost cele despre conducerea corectă în giratoriu, despre noile măsuri prin care se poate retrage permisul de conducere, de majorarea amenzilor pentru şoferii prinşi cu ITP-ul expirat şi chiar îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei.

Cum se circulă corect în intersecţiile cu giratoriu, potrivit noilor schimbări din Codul Rutier 2023?

Intersecţiile giratorii reprezintă un capitol important în manualele de pregătire pentru cursanţii şcolilor auto care urmează să-şi dea examenul pentru obţinerea permisului. Şi nu doar atât - foarte multe chestionare auto există cu rezolvarea situaţiilor din intersecţiile cu giratoriu.

Pentru aceşti cursanţi, dar şi pentru şoferii cu experienţa este critică aflarea noilor modificări privitoare la circulaţia în giratoriu. Conform acestora, o intersecţie cu giratoriu este definită ca fiind una dirijată şi semnalizată, cu una sau mai multe benzi de mers. Întotdeauna circulaţia în giratoriu are o singură direcţie, în jurul zonei centrale.

De acum, şoferii trebuie să respecte circulaţia pe benzi şi să nu mai iasă din giratoriu tăind faţa celorlalţi şoferi pentru că în acest fel riscul de accident este mai mare. Aflat în giratoriu, şoferul trebuie să semnalizeze părăsirea intersecţiei şi să se asigure că poate face această manevră fără să pună circulaţia sau siguranţa altor participanţi la trafic în pericol. În continuare, vehiculele care circulă în interiorul giratoriului au prioritate faţă de cele din afară, care urmează să intre în giratoriu.

2023: Noi măsuri privind retragerea permisului auto

Hotărârea de Guvern 130 pe 2023 reglementează condiţiile de retragere a permisului de conducere. Astfel, poliţistul poate retrage permisul auto dacă şoferul este considerat inapt medical şi psihologic, dacă refuză testul de alcool sau cel pentru determinarea substanţelor active din corp, atunci când există indicii temeinice care arată că acest lucru ar putea fi posibil.

Aici intervine o nouă modificare şi anume aceea de a retrage permisul auto până a doua zi la ora 8 şi nu mai puţin de 12 ore.

Despre verificarea permisului de conducere la granita României

La intrarea sau la ieşirea din ţară, poliţiştii de frontieră pot să verifice permisul auto, iar în cazul în care constată contravenţii, ei pot aplica sancţiuni.

O altă normă îi vizează pe şoferii care au permisul eliberat de o autoritate străină. Dacă până acum acestora nu li se putea anula permisul, începând cu data de 17 februarie 2023, poliţiştii pot dispune anularea permisului emis în altă ţară.

Simplificarea procedurii de solicitare a reducerii de suspendare a permisului auto

Un lucru foarte bun apreciat de şoferi este legat de procedura de solicitare a reducerii de suspendare a permisului.

Dacă până la data de 17 februarie, acesta era un proces foarte greu şi complicat pentru mulţi şoferi cărora li se suspendaseră permisul (se făcea până în a 30-a, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare), lucrurile s-au schimbat. Acum cererea de reducere a perioadei de suspendare se poate depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare.

Modificări privind depăşirea vitezei legale

Şi la acest capitol din Codul Rutier s-a intervenit. Astfel, dacă un şofer depăşeşte viteza legală mai mult de 100 km/h, i se poate suspenda dreptul de a conduce timp de 180 de zile.

În cazul în care în decurs de 6 luni şoferul comite o nouă abatere şi depăşeşte viteza legală cu peste 100 km/h, atunci poliţistul îi poate majora suspendarea cu încă 30 de zile şi îi poate reţine certificatul de înmatriculare. Dacă şoferul nu respectă perioada de suspendare pe care a primit-o şi este prins în trafic în perioada respectivă, maşina i se poate confisca.

Amenzile rutiere după noile modificări din Codul Rutier 2023

Dacă iniţial s-a propus creşterea valorii punctului de amendă de la 145 lei la 300 de lei, având în vedere că şi salariul minim pe economie s-a majorat de la 2550 lei la 3000 de lei (şi conform Codului Rutier, punctul de amendă se calculează cu 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul de amendă să rămână neschimbat.

În continuare, cel mai mare număr de puncte de penalizare pentru sancţionarea şoferilor este de 20, care echivalează cu 2900 de lei. Contravenţiile din Codul Rutier au clase de sancţiuni corespunzătoare cu un anumit număr de puncte de amendă, în funcţie de severitatea faptelor şi de pericolul pe care îl reprezintă pentru cei din jur.

Există 5 clase de sancţiuni de la 2 - 3 puncte amendă pentru contravenţii mai mici, până la 21- 100 de puncte amendă (aferente clasei a V-a din sistemul de puncte de penalizare).

Noile modificări din Codul Rutier 2023 prevăd şi amenzi mai mari pentru şoferii care nu au ITP-ul valabil la maşină. Pentru conducere cu IPT expirat, amenda este 9 - 20 de puncte, respectiv 1305 - 2900 de lei. Aceasta se poate dubla având în vedere că expirarea ITP-ului înseamnă şi suspendarea automată a înmatriculării.

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (0 comentarii)