Cum alegi scoala de soferi si instructorul auto?

Cum alegi scoala de soferi si instructorul auto?

In sfarsit ai implinit varsta la care poti sa incepi pregatirea pentru obtinerea permisului auto sau poate ca ai mai mult de 18 ani, insa din diverse motive ai amanat sa faci scoala de soferi.

Indiferent in ce categorie te afli, va trebui sa gasesti o scoala la care sa mergi pentru a te pregati pentru reusita. De fapt, va trebui sa tii cont de doua aspecte importante: trebuie sa gasesti o scoala de soferi buna si un instructor auto cu experienta care sa se ocupe de pregatirea ta. Sa le luam pe rand!

Cum alegi cea mai buna scoala de soferi?

Am putea sa-ti spunem ca e simplu, dar nu te-am ajuta prea mult. Nu, nu e tocmai simplu, tocmai pentru ca ai de ales intre foarte multe scoli, pe cea mai buna. Cu atat mai mult daca locuiesti intr-un oras mare. Acolo vei gasi mai multe oferte. Toate ofertele suna mirobolant si risti sa te cam ia valul daca nu te informezi cum trebuie. Si, da! Trebuie sa te informezi cum trebuie pentru ca urmeaza sa te pregatesti pe bune pentru un examen important.

Adica, nu iei in joaca pregatirea de care va depinde siguranta ta si a celor care vor merge cu tine in masina. Sa stapanesti un autovehicul nu e chiar atat de simplu pe cum, probabil, ti se pare. Asa ca fara pile, fara spaga, fara ideea sa faci scoala la un fel de fara frecventa. Treaba pe care o ai de facut e cat se poate de serioasa.

Revenind la subiectul nostru, iata cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont cand alegi scoala de soferi:

Primul pas: identificarea celor mai bune scoli de soferi

Stai, stim ca nu ai nevoie de cinci scoli, ci doar de una! E ca si cand cauti un psiholog bun si cercetezi istoricul la 5, in ideea in care trebuie sa ramai la unul in final. Buun, unde gasesti cele 3/5/7 scoli de soferi din orasul tau? Ai trei variante - ai grija, incheiem enumerarea cu cea mai buna, pe ideea de final apoteotic:

  • Pe Internet: majoritatea scolilor de soferi auto au site-uri. Te uiti pe ele sa vezi preturi si ce conditii ofera, insa ai nevoie si de ceva review-uri reale. Asta trebuie sa cauti, de fapt, parerile altora care au fost la cursuri in scolile respective;
  • Iti intrebi prietenii: si asta e o idee buna, cunostintele sau prietenii nu au niciun motiv sa te minta si iti vor povesti din experienta lor;
  • DRPCIV: este solutia cea mai buna pentru ca pe site-ul lor gasesti o lista pe care se afla toate scolile de soferi si toti instructorii auto, din toate localitatile din tara.

Pasul doi: fa o vizita la cel putin doua/trei scoli care ti-au atras atentia

In ideea in care iti doresti sa alegi cea mai buna scoala de soferi, nu este un capat de tara sa vezi despre ce este vorba la fata locului. Din nou ai de ales si din nou a treia idee pe care ti-o oferim este cea mai buna:

  • La prima scoala cu sediul intr-un apartament cu 1/2 camere gasesti un patron 3 in 1. Concret, e patron, instructor si secretara. Nu suna bine! Incearca alta varianta!
  • La cea de a doua scoala cu sediul tot intr-un apartament. Te primeste patronul, vezi si secretara si afli ca mai exista inca 2-3 instructori. Suna mai bine, cu toate astea ar trebui sa mai mergi la inca o scoala;
  • La cea de a treia scoala gasesti cu totul altceva. Are un sediu propriu si o infrastructura optima. Exista sali in care se fac cursuri pentru aprofundarea teoriei, cu program toata ziua. Exista instructori pentru teorie, pe care ii poti intreba cand nu intelegi ceva si sunt acolo sa iti explice.

Vezi? Asta este diferenta intre o scoala foarte buna, una buna si una... Toti instructorii promit, dar trebuie sa aiba stiinta si conditii optime sa poata oferi tot ce ai nevoie.

Pasul 3: De ce fel de masini dispune scoala de soferi pentru instructaj?

Sigur nu vrei sa iei ore pe o rabla, prin urmare, intreaba la sediul scolii pe ce masini se face instructajul. Cere sa si vezi! Platesti niste cursuri, ai tot dreptul sa conduci o masina curata si in perfecta stare de functionare din punct de vedere tehnic.

Pasul 4: Zonele pentru condus

Mergi la sediul unei scoli pentru a vedea ce conditii ofera si sa ti se raspunda la intrebari, asa ca nu ezita sa intrebi si in ce zone se fac orele de traseu. Trebuie sa te asiguri ca se fac si pe artere intens circulate, ai nevoie de experienta inainte de examen.

Pasul 5: Proximitatea fata de locuinta sau serviciu

In mod cert, idealul este sa gasesti o scoala in apropierea casei sau a serviciului, pentru a fi confortabil sa iei ore foarte devreme si seara tarziu. Cu toate acestea, daca nu exista o scoala foarte buna la care sa ajungi repede, merita efortul sa te deplasezi o distanta mai mare pentru a beneficia de cele mai bune conditii.

Cum alegi cel mai bun instructor auto?

Buun, acum ca stii cum sa gasesti cea mai buna scoala, va trebui sa alegi sa faci ore cu cel mai bun instructor de acolo. Cum determini care este instructorul pe care il cauti? Solicita o lista cu instructorii intre care poti sa alegi. Chiar si asa, te uiti pe lista, le vezi numele, poate ca nu-ti spun nimic, ce faci? Tii cont de sfaturile pe care chiar instructorii auto le dau:

  • In primul rand, instructorul trebuie sa fie autorizat special pentru instruire auto, de catre Ministerul Transporturilor;
  • In al doilea rand, intreaba-ti prietenii, cauta review-uri online. Orice informatie care iti ofera referinte concrete este importanta;
  • Opreste-te la un instructor cu care cei care au facut ore au promovat intr-un procent mai mare de 70%. Alegand o scoala de soferi mai mare si mai cunoscuta, sigur a avut un numar suficient de elevi, iar daca promovabilitatea acestora este mai mare de 70% e de bine;
  • Intalneste-te cu instructorul inainte de a incepe orele. Analizeaza-l! Vezi daca pune pasiune cand vorbeste despre job-ul sau. Vezi daca este calm, nu-ti trebuie un instructor care sa te repeada cand faci ceva gresit sau cand ii ceri o explicatie. Vezi ce experienta are si conteaza pe unul care are in medie 90-100 de cursanti/an.

In concluzie, nu te opri la prima scoala de soferi care iti iese in cale. Nu te opri nici la cea mai scumpa, nu este o certitudine a performantelor sale. Analizeaza, cerceteaza, tine cont pe care ti le da ChestionareAuto.ro, inclusiv prin acest articol si vei reusi sa faci o alegere pe plus!

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (1 comentarii)

29-01-2022
Moldovan Cristina

Aceste informa?ii mi- au fost de un real folos.