De avertizare

De avertizare

Semnele de circulatie de avertizare sunt de cele mai multe ori sub forma unui triunghi, fondul fiind alb, iar marginile sunt incadrate cu ajutorul unei linii rosii. Sunt si indicatoare de avertizare care au alte culori si alte forme, asa cum sunt cele care au rolul de a atentiona soferii cu privire la o curba, la trecerea peste calea ferata sau semnele care ofera indicatii cu privire la distantele existente pana la prima iesire de pe autostrada. Aceste semne au rolul de a atentiona soferii in legatura cu pericolele care pot sa apara si sa ii determine sa respecte anumite reguli pe tronsonul de drum in care ele sunt amplasate.

Indicatoarele “Curbă la stânga”, “Curbă la dreapta”, “Curbă dublă sau succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta/stânga” atenţionează şoferii cu privire la existenţa unor curbe în imediata apropiere, pe sensul de mers.

 

La întâlnirea oricărui indicator dintre cele menţionate anterior, şoferilor li se recomandă să circule cu o viteză redusă atunci când nu au vizibilitate. Legal, şoferii au voie să depăşească în curbele cu vizibilitate şi fără restricţii, însă se recomandă ca depăşirea să se facă după terminarea curbei. Totuşi, dacă vizibilitatea este sub 50 m, atunci depăşirea este interzisă.

 

Curbă la stânga

Curbă la dreapta

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la stânga

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta

Indicatoarele “Curbă deosebit de periculoasă” şi “Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase” se montează înaintea unor porţiuni dificile de drum, în care urmează una sau mai multe curbe cu risc ridicat de producere a unui accident.

 

La întâlnirea lor, şoferii trebuie să reducă viteza de deplasare la sub 30 de km/h în localităţi, respectiv 50 km/h în afara localităţilor. De asemenea, efectuarea de manevre este interzisă în curbă.

 

 

Curbă deosebit de periculoasă

 

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Întâlnirea indicatoarelor “Coborâre periculoasă” şi “Urcare cu înclinare mare” impun adaptarea vitezei de deplasare, recomandarea principală fiind aceea de a păstra la coborâre aceeaşi treaptă de viteză care a fost folosită şi în urcare. De asemenea, trebuie făcută diferenţa între noţiunile de rampă şi pantă, întrucât ele au semnificaţii diferite: rampa semnifică doar porţiunea de urcare, iar panta e reprezentată doar de porţiunea de coborâre.

 

La întâlnirea oricăruia dintre cele două indicatoare, şoferii nu au voie să staţioneze, dar nu sunt restricţionaţi în ceea ce priveşte celelalte manevre precum mersul înapoi, depăşirea, oprirea sau întoarcerea. Totuşi, atunci când vârful de pantă este la mai puţin de 50 de metri, toate manevrele de mai sus devin interzise.

Coborâre periculoasă

Urcare periculoasă

Indicatoarele de drum îngustat, fie pe o parte, fie pe ambele părţi, interzic şoferilor să oprească (implicit, li se interzice şi să staţioneze pe carosabil, să întoarcă sau să meargă înapoi), dar nu interzic depăşirea sau deplasarea cu o anumită viteză.

 

Drum îngustat pe ambele părţi

Drum îngustat pe partea dreaptă

Drum îngustat pe partea stângă

Indicatoarele “Acostament periculos” şi “Ieşire spre un chei sau un mal abrupt” - avertizează şoferii cu privire la existenţa unui loc periculos în imediata apropiere. Şoferii sunt obligaţi să se deplaseze normal, cu atenţie şi nu au voie să întoarcă decât după ce soliditatea drumului permite acest lucru.

 

Acostament periculos

Ieşire spre un chei sau mal abrupt

Indicatoarele “Tunel” şi “Pod Mobil” - la întâlnirea acestor două indicatoare, precum şi în tuneluri, la deplasarea pe poduri sau pe sub ele, şoferii îşi pierd dreptul de a executa orice manevră. Se permite totuşi depăşirea, dar numai a motocicletelor, a căruţelor şi a oricăror altor vehicule nemotorizate, dar numai atunci când este vizibilitate mare, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 metri.

 

Tunel

Pod mobil

Indicatoarele “Drum alunecos” şi cele de presemnalizare a unei amenajări construite de administratorul drumului care permite întoarcerea maşinii - şoferilor li se recomandă să adapteze viteza de deplasare la condiţiile de drum, mai ales când acesta este alunecos.

 

Drum alunecos

Presemnalizarea unei amenajări rutiere care oferă şi posibilitatea întoarcerii

Drum aglomerat

 

Indicatorul “Drum aglomerat” avertizează şoferii că trebuie să păstreze o distanţă minimă legală faţă de maşina din faţă, tocmai pentru a evita producerea unor accidente în lanţ.

Accident

 

Indicatorul “Accident” îi obligă pe şoferi să reducă viteza de deplasare la sub 30 de km/h pe raza localităţilor şi la sub 50 de km/h în afara lor.

Indicatorul “Drum cu denivelări” sau presemnalizarea unei denivelări (aşa-numitele “cocoaşe de cămilă”) pentru limitarea vitezei obligă participanţii la trafic să reducă viteza la sub 30 de km/h pe raza localităţilor şi la sub 50 de km/h în afara lor.

 

Drum cu denivelări

Denivelare pentru limitarea vitezei

Lucrări

 

Indicatorul “Lucrări” are, de regulă, caracter temporar, motiv pentru care el are un fond galben. Acesta avertizează participanţii la trafic cu privire la începerea unei porţiuni de drum pe care se execută lucrări de reparaţie sau de amenajare.

Împroşcare cu pietriş

 

Indicatorul “Împroşcare cu pietriş” avertizează şoferii de existenţa unei porţiuni de drum pe care există criblură şi, ca atare, şoferii trebuie să mărească distanţa faţă de maşina din faţă pentru a diminua riscul de spargere a parbrizului.

 

Căderi de pietre

 

Indicatorul “Căderi de pietre” avertizează şoferii că în zona imediat următoare există pericolul unor căderi de pietre şi, ca atare, ar trebui să circule cu atenţie sporită.

Presemnalizare trecere de pietoni

 

Acest indicator nu trebuie confundat cu cel de “Trecere de pietoni”, acesta având rolul de a avertiza şoferii cu privire la existenţa unei treceri de pietoni în imediata apropiere, dar care nu are o vizibilitate foarte bună. Nu este obligatorie reducerea vitezei la întâlnirea acestui indicator.

Copii

 

Indicatorul “Copii” se întâlneşte frecvent în zonele rezidenţiale, în zonele cu şcoli, parcuri şi grădiniţe. De regulă, indicatorului i se asociază un marcaj cu linie continuă. La întâlnirea acestui indicator, şoferii sunt obligaţi să circule cu o viteză de sub 30 de km/h pe raza localităţilor şi de sub 50 de km/h în afara localităţilor. Valabilitatea acestui indicator începe cu ora 7 dimineaţa şi se termină la ora 10 seara.

Indicatoarele “Animale” (sunt 2 tipuri întâlnite, unul pentru animale sălbatice şi unul pentru animale domestice) avertizează şoferii cu privire la începerea unui loc în care trebuie să circule cu atenţie sporită, întrucât pot întâlni animale care traversează drumul.

 

Animale

Animale

Biciclişti

 

Indicatorul “Biciclişti” avertizează şoferii cu privire la începutul unui sector de drum pe care pot întâlni biciclişti. Nu sunt impuse restricţii, însă se recomandă circularea cu atenţie.

Semafoare

 

Indicatorul “Semafoare” presemnalizează o intersecţie semaforizată.

Aeroport

 

Indicatorul avertizează şoferii de existenţa unui aeroport în imediata apropiere şi implicit de riscul de a fi surprinşi de zgomotul produs de motoarele avioanelor, care decolează sau aterizează pe piste.

Vânt lateral

 

Indicatorul “Vânt lateral” este întâlnit în zonele cu vânturi foarte puternice. Şoferilor li se recomandă să păstreze distanţele legale faţă de celelalte maşini şi să conducă cu atenţie atunci când sunt depăşiţi de maşini de mare tonaj, întrucât există riscul de absorbţie.

Circulaţie în ambele sensuri

 

Indicatorul “Circulaţie în ambele sensuri” indică sfârşitul unui drum cu prioritate, avertizând astfel şoferii ca pe sectorul de drum următor se va circula în ambele sensuri.

Alte pericole

 

Indicatorul “Alte pericole” avertizează şoferii cu privire la existenţa unor alte pericole întâlnite pe drum, pentru care nu există un indicator specific.

Intersecţie de drumuri

 

Indicatorul “Intersecţie de drumuri” avertizează şoferii de o intersecţie nedirijată, în care vor trebui să aplice regula priorităţii de dreapta. Ca în cazul oricărei intersecţii nedirijate, la intrarea în intersecţie şoferii au obligaţia de a circula cu o viteză de sub 30 de km/h pe raza localităţilor şi de sub 50 de km/h în afara lor.

Indicatoarele care presemnalizează intersecţia cu unul sau mai multe drumuri fără prioritate se întâlnesc, de obicei, în afara localităţilor. Şoferii care întâlnesc aceste indicatoare pe sensul de mers nu trebuie să reducă viteza decât dacă vor să vireze la stânga sau la dreapta.

 

Intersecţie cu un drum fără prioritate

Intersecţie cu un drum fără prioritate

Intersecţie cu un drum fără prioritate

Intersecţie cu drumuri fără prioritate, decalate

 

Presemnalizare intersecţie cu sens giratoriu

 

Indicatoarele de presemnalizare a sensurilor giratorii se montează înaintea sensurilor giratorii. Ele avertizează că în intersecţia următoare nu se va mai aplica regula priorităţii de dreapta, ci se va aplica regula primului intrat în intersecţie.

Trecere la nivel cu linii de tramvai

 

Indicatorul de trecere la nivel cu linii de tramvai anunţa intersectarea drumului cu una sau mai multe şine de tramvai. Indicatorul nu trebuie confundat cu cel de staţie de tramvai, întrucât cel din urmă este diferit.

Cale ferată industrială

 

Indicatorul de Cale Ferată Industrială avertizează şoferii că pe sensul de mers vor întâlni o cale ferată industrială şi îi obligă pe participanţii la trafic să conducă cu o atenţie sporită şi să respecte indicaţiile agenţilor de cale ferată. Nu este obligatorie reducerea vitezei la întâlnirea acestui indicator, decât în cazurile în care este însoţit de un indicator de limitare.

Trecere la nivel cu o cale ferată cu bariere sau semibariere (păzită)

 

Acest indicator indică şoferilor faptul că trebuie să reducă viteza în apropierea căii ferate păzite şi să nu mai încerce efectuarea vreunei manevre înainte şi după cu 50 de metri. Se respectă indicaţiile acustico vizuale şi se opreşte dacă barierele sunt coborâte.

Trecere la nivel cu o cale ferată fără bariere (nepăzită)

 

Această cale ferată este nepăzită şi, ca atare, obligă conducătorii auto să oprească şi să nu mai efectueze manevre înainte cu 50 de metri.

Trecere la nivel cu o cale ferată simplă sau dublă fără bariere. Acest indicator se montează de obicei lângă calea ferată, iar întâlnirea acestuia îi obligă pe conducători să oprească in punctul de vizibilitate maximă, fără a depăşi indicatorul. Dacă există aparate de avertizare acustico vizuale, se respectă semnificaţia lor, obligativitatea de a opri fiind nulă în situaţia în care luminile albe intermitente sunt în funcţiune.

 

 

Trecere la nivel cu o cale ferată simplă fără bariere

Trecere la nivel cu o cale ferată dublă fără bariere

Trecere la nivel cu o cale ferată simplă fără bariere

Trecere la nivel cu o cale ferată dublă fără bariere

Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu calea ferată

 

Întâlnirea acestora indică apropierea de calea ferată. Sunt montate succesiv la 150, 100 şi 50 de metri de calea ferată, iar depăşirea ultimului panou obligă şoferii să nu mai încerce nici o manevră decât după 50 de metri de la trecerea peste calea ferată.

Balize direcţionale/bidirecţionale - se întâlnesc cel mai adesea în cazul lucrărilor sau a obstacolelor de pe autostradă şi arată prin ce parte trebuie ocolite respectivele lucrări.

 

 

Baliză direcţională care indică ocolirea obstacolului prin stânga

 

Baliză direcţională care indică ocolirea obstacolului prin dreapta

 

Baliză bidirecţională

Panouri suplimentare la nodurile rutiere pe autostrăzi

 

Se montează, de obicei, la ieşirile de pe autostrăzi, la o distanţă de 300, 200, respectiv 100 de metri.

Indicatoarele care semnalizează o urcare cu înclinare mare sunt de două tipuri: cele care au un panou adiţional ce arată distanţa până la urcare şi cele care au un panou adiţional ce arată lungimea urcării.

Coborâre cu înclinare mare la o distanţă de 320 de m de la întâlnirea indicatorului

Urcare cu înclinare mare pe o lungime de 3,5 km

Semnalizarea zonelor cu risc ridicat de accidente rutiere

Acest indicator a fost introdus în 2015, iar punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum 1 km, pe care, pe parcursul a 5 ani consecutiv, s-au înregistrat cel puţin 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.

 

Lasa parerea ta despre informatiile din aceasta pagina! (2 comentarii)

13-09-2024
Bucuresteanu Adela

Foarte bine explicate!Multumim!


02-04-2022
Iancu

Foarte buna parere o explicatie clara pe intelesul nostru.Va multumim! Felicitari!